BuddiesTrip

after half a year planning, akhirnya jadi juga reunion trip kali ni.
some of them i only met on that day selepas SPM dulu.
tak leh move on, masih rindukan mereka

being in Kundasang and KK with these all Buddies15 (even yg dpt attend only 7), memang satu pengalaman yg takkan dapat dilupakan.
memang planning bulan 8 tahun lepas, sempena tiket flight murah.
and the one who invited us was JemaNodeng.
yang lain-lain pantang diajak.
yg takleh g tu terikat dgn komitmen kj, and families.
yg family spoting , ikut.
nak tggu smua mmg xjalan la.

13hb july, gerak dari opis, terus shoot ke rumah hend, tggalkan Vyonce.
mlm tu stay umah Dr.Baya, and Dr-To-Be-Cheh. 
Pagi 14hb sebelum subuh gerak ke umah Mimi, then hasben dia anta ke Putrajaya Central.
terus ke KLIA2.

kat sana gather smua ngn Nieda, JemaNodeng, and Noudi.
bfast, solat, then baru gerak.
flight took 2 and half hours to KK.
my 3rd time naik belon ni memang menguji sedikit sbyk.
kwn2 bagus, menenangkan. hehe.
lepas lena, sembang, ngusik, lena balik.

sampai sana check-in kereta dulu.
Exora untuk 8 org, mmg ngam2.
at first g Jambatan Tamparuli dulu.
sampai je sana, Dr. Baya found out tayar keta botak.
call org keta, spent about 30min kat bgkel phew..
pastu started travel to Kundasang.
aku memang mabuk keta dengan jalan yg berpusing2, brek2, omg seb baik tak menyusahkan org.
tapi mmg every stop vomit.
tapi tak teruk la.

bila tgk view dari atas yg memang subhanallah taktau nak describe cantik.
check in kat Kiram Village-Pumpkin yg cantik design mcm bukan kat Msia.
in my heart i thanked Allah who gave me chance to be with this crowd in this place.
and thanked Allah gerakkan hati aku utk dtg.
Cantik giler!

malam tu xgi mana pon.
masak2, makan2, sembang2 sampai pagi.
mmg feel habis, tempat cantik, good friends, sejuk nyaman.
nak apa lagi kaann..
and the flow for the second day mmg smooth je.
gi Dairy Farm, hujan.
dah la berbaju kurung.
idea Noudi nak shoot gambar raya. 
seb baik tak bwk kebaya haha.
lencun, gamba pun tak brapa nak post haha.

2nd Day we went to Marina Court Residence depan Oceanus, area Pasar Filipina.
aku tak ikut g pulau, so jalan-jalan kat pasar je.
malam tu dinner beramai-ramai.
3rd day, check out.pastu balik dalam kegembiraan.

pastu takleh move on.
haha.

May Allah bless my friends.
i love them with all my heart.
let us meet in jannah.aminnn.

birthday

happy 33th and 1 day to me.
with the chaos of preparing jamuan raya perdana thing, birthday tidaklah beria sgt.
and my wish got so limited tahun ni.
suppose lagi banyak umur lagi banyak lah permintaan kepada tuhan.

the birthday wish firstly came from my lovely gorjes mother.
replacing, maybe. tq mom, i love you.
itu je yang preciousnya.
lain-lain, macam biasa saja. 
nothing new.

semalam Ya Allah aku memang makan sungguh2. 
smua booth aku g.haha. buruk betul.
semalam mmg lena awal.

hari ni sambung jamuan raya kualiti.
esok malam jiran ajak jamuan raya malam.
makan saja kan.


selamat hari raya.
selamat hati lahir.
semoga selamatlah semuanya.

rindu weyh..
no more birthday call came seperti suatu kewajipan for these eight years.
haih. barang yang lepas jangan dikenang.

27 ramadhan

my third entry for ramadhan.

these 10 last days ramadhan dugaan bangun malam sgt menjadi-jadi.
sukses sehari dua sahaja. but i very hope that Allah grant me pahala on that.
aku, sebagai hamba yang lemah sangat berdosa, jadi pengampunan Allah dan pahala atas good deeds adalah sangat perlu.
experience terawikh tahun ni dengan jemaah surau kecik dekat umah adalah sgt precious.
dari 1st day depa jeling2 sampai balik semalam depa giving smiles to each other.
soseh2 balik kampung juga kedengaran. hebatnya ganjaran ramadhan Allah bagi bukan hanya kepada personal, juga kepada masyarakat.
everyday tazkirah, walaupun kdang2 aku terlelap sambil duduk , sangat terkesan di hati.
so now i know we do fasting for every year kadang 29hari, dan kadang 30hari.
(why din i know this before? astaghfirullah).
pastu aku ingatkan malam ganjil adalah malam ni.haha.
mende ntah aku ni.

mula2 terawikh aritu rasa mcm lama jugak 8 rakaat terawikh, 3 witir, break with tazkirah.
tapi bila last2 ni terbiasa, rasa okey je.
hari-hari biasa aku tak pasti aku buleh g surau tu ke tak.
i mean, kuat tak aku menempuh dugaan yg mcm2.
yang pasti i hope solat rawatib inshaAllah, tahajjud pun kalau tak selalu atleast ade, dhuha time cuti inshaAllah.
nak improve diri ni. bukan nak riak. well, sape je baca blog aku ni kan.
so lepas ni kalo baca, teringat. kot2 la lupa.

baju raya dalam malas2 ade juga 3 pasang.
Aku tatau ape yg merasuk, nafsu nafsi.
tetambah bila skang swipe2 je, lagi la.
tahun ni xg shah alam pun ramadhan.
so, since duk sini pun boleh spend, tak perlu lah ke sana.

july soon would be precious.
birthday and buddies trip dah cukup menghiburkan hati.
cant wait!!

rezeki ramadhan

bersiaran lagi di bulan ramadhan yang mulia.
sahur pagi tadi makan kuih2 yang tak abes berbuka semalam.
tamak haloba gi bazar semua nak.
so, i fined myself to finish all that supaya tak membazir huhu.
tapi popia basah crunchies with sauce plus peanut on top semalam was sgt marvellous!

few days ago ciktee was here.
and friday takde nak buat ape we went to Mesra Mall, had a walk.
even tak smpai sploh minute dah abes round.
singgah Coffee Bean yg baru bukak tapaokan apa yg boleh.
cam biasa survey2 cookies sbb all food nampak awesome.
nak tapao coffee over sgt sbb jam baru pukul 4.
and few minutes aku duk tercegat depan kaunter nunggu waitress duk layan other customer, one guy came and smile "cik ani kan? igt saya tak?".
aku ni jenis blur tetambah puasa. "ye saya...urmm..sape eh?"
"saya, student yg miss tlg buat research dulu"
"owwwhhh.. sorry2. igt. owh, dah kj dah awak eh". sengeh.
"dah buat order? miss nak ape?"
aku pun buat order, pastu nerves sbb org knal.hahaha.
"ok, miss, collect order kat hujung sana. arini saya belanja".
my Goodness, tgk nametag, owh Assistant Manager.
hurmm..terharunya la hai.

bila dapat kindheart students yg datang approach camni rasa mcm touching sgt.
aku bukannya ngajar depa ni satu semester.
just jumpa 2,3 kali, then whatsup je byk.
kdg emel.
tu yg kdg susah nk recognize.

rasa mcm dah tak berapa muda bila students ko dah kerja.
haha.
semoga Allah memberi kebaikan dan barakah kepada korg smua yg masih igt ai.
aamiiinn..

ramadhan al mubarak

now we are in holy ramadhan.
alhamdulillah.
life goes well, except for working hour, cant help these sleepy eyes.huhu.
this year 1438H, i started fasting at home for one day, itu pun tak g bazar sbb penat.
rugi giler kan.
but since i think nanti2 nak dekat raya balik ko pegi lah setiap bazar yang ko mampu nak gi.

sahur di kampung with siblings required sacrifice bangun awal, masak2 untung makanan habes, tak untung org makan sikit2 je sbb tak lalu then ko kna kemas2 semua pastu baru boleh solat subuh dan sambung tdo sampai tengahari baru bangun then pk plak nk bbuka apa.
all about others, you know.
when u come to umah sewa, its all about u urself.
2 sahur dah duk  banana smoothies nak perabiskan pisang sblm lebam dan susu sebelum expired.
sahur sorg2 ni tak berapa nikmat sgt.
now i miss my exhosmets with their children.
rindu giler. especially time berbuka puasa.
#klmj

sehari sblm puasa aritu i went for meet and greet my exclassmates zaman2 form 5 ritu.
these dabel F are not much changed throughout the ages.
we were all sembang mcm form5 tu baru abes semalam.
fatonah is the one yg last aku jumpa masa amik result ritu.
and farah aku penah lah jumpa masa seminar that day, itu pon almost seven years ago.
oh my, masa mematangkan, and people come and go, ade jodoh jumpa lagi kita.
takleh nak janji, ade masa, curi masa, grab, jumpa.
rindu plak naimians yg rapat2. masing2 ade memories yg takkan meluput dlm igtan sampai mati.
dats bring whoever we are today right.

alhamdulillah Ya Allah.

mlm ni kna terawikh sorg2.
hosmet pagi tadi pkul 7 goreng2 apa ntah kat dapur.
depa tak leh posaaaa...huhu.

beban

semalam, i was shocked dapat call from a fren whose calling for help.
but after i realized, he actually calling for a shoulder to cry on.
aku ni jenis tak berapa reti nak calmkan org, just lending my ears je bolehlah.
sbb dah hampir 7 months 'silent' from a deep conversation.ok dah.

terdengar suara tersekat2 tu aku dah cemas my God nak buat apa ni.
and i was like ..."lek2..cool."..."sabar"..."ok now camana nak buat"
which is sbnrnya semua tu tak brapa herlok utk direspon time2 camni.
ye lah, org tgh marah, sedey, disappointed, etc.

deep in my heart i pity him.
too much burden, pastu bertambah2 dgn keja2 lain.
dengan sambung blaja lagi. 
oh my goodness, i feel you.

conversation semalam habis dengan keputusan yg dia yakin.
yakin untuk proceed hidup dia dengan apa yg dia dah pilih.
selepas dia duk "...kalaulah saya tak pilih...kalau dulu saya..kalau.."
tapi alkesahnya realiti tak begitu.
hadaplah apa yg ada ni.
jangan quit.
dia boleh, sbb tu Allah bagi beban tu.

semoga Allah menguatkan jiwa kita, iman kita.
mungkin ini pengalaman yg dia akan bawak sampai mati.
seperti yg aku pnah experience dulu.
semuanya adalah kenangan.
yang mendewasakan.

all the best my fren.
Allah bersamamu.
and now on i'll include u to my doa  :)

soalan

"skang, you kawan dengan sape eh?"

euwww...soalan apakah ini?
mulanya direct aku jwb tanpa berfikir.
"saya kawan semua org. ngn you pun saya kawan".
then she replied detail.
then aku tanya balik "why you ask?".
then jawapannya "sebab tak nampak 'kawan' ngan sape2".

that is really mean that i am not with anyone lah cik kak.
actually, aku ni orangnya jelas.
kalau ada, nampak.
kalau xde, nampak juga.
huhu.
terpancar segalanya.

.......

nampak sangat ker???