bersungguh

minggu bz is around the corner.
kelas untuk modul interim almost setiap hari. i am very mad bila cawangan lain interrupt - eh, u all nape x go digital, u all kenapa buat by modul, why not u all buat macam kitorg blaa..bla..bla..
well, keputusan jadual adalah hasil pendapat ramai di cawangan masing-masing.
ske ati lah kita nk buat camana. kalau nk inform je tak pe, biarlah kami yg decide kami nak ikut ke ta. ni macam force, macam lah kekdah dia sorg yg bagus. huh.

kelas this session july-august ada sesi weekend dan malam.
but my boss is the best, dia dah pk kan siap2 kitorg bleh replace jam mengajar untuk minus waktu kerja, as long as on that month.
So, boleh la balik awal nanti nak raya haji. tinggg!!

actually dalam kesungguhan aku bkerja ari2 ni mungkin ada orang tak senang dengan cara aku.
macam biasa, mana2 aku pegi ade je org tak suka kalau kita buat kerja lebih dari dia.
masalahnya org yg jaki tu sbb dia dah selesa dengan keadaan dia kat tempat ni, pastu aku masuk, aku plak bsungguh, dia nmpk mcm aku caras dia. hello..!
aku x pnah pun bodek bos, tapi aku buat kerja yang dia suruh dan buat apa yg spatutnya aku buat. sekali lagi aku ulang, dengan BERSUNGGUH.
Dia boleh persoal aku dtg sini selepas dia, pastu dia x pernah2 dpt anugerah perkhidmatan cemerlang pun. aku kesian betul la kat dia. dia sedar x sbb apa org x bagi dia award tu?

dengan keja bsungguh ni lah membuatkan bos selesa dengan aku, staf2 suka dtg lepak bagi idea mcm2 kat opis aku.
sbb apa idea yg dia bagi, aku consider. dia? lagi mengejek cakap2 budak2 ni. sensetip tak kira bulan. macam org pompuan. well, pompuan pun ade time je la nk emotional. dia, tak kira masa. lagi nak persoal keja kita. aku tak puas ati sbb dia sound aku dlm meeting last 2 week. aku xde la berdendam, tapi aku igt apa yg dia ckp. macam terngiang-ngiang.

"napok bsungguh dan komited sangat, buleh la sambung lagi pegang jawatan ni.." - walaupun term dah abes jun aritu.
"well, saya buat keja sbb mmg amanah saya, lagipun saya 3 portfolio. segan jugak dgn org yg pegang sblm ni kalo xbuat apa2. lgpun tanggungjawab kan" - dia 2 portfolio, satu je dia buat.
"kito igt gini la, kalu kita x buat ada org lain akan buat" - terkejut aku dia sbut gitu. all academicians depan dia pandang dia. aku segan jgk sbb dia dari dept aku. muka dia dah lain. xsgka kot org x stuju dgn dia.
"sedap laa gitu gak.naye ke org hok akan amik portfolio tu nt" - sorg lecturer nyampuk.
berat nanang sungguh.

aku malas nak sambung conversation tu, aku blah g makan.
kita ni, kalau takde benda nk ckp, jgn bcakap.
kalo nak bash orang pun, pk dulu. dah ko sound aku dpn ramai2, balik2 ko malu sndiri.

abah

today is the 5th day after abah keluar hospital.
hiba jugak la nak tinggalkan semalam.
tapi demi sesuap nasi, dan rezeki, maka perlulah anakmu ini bertebaran di bumi Allah ini.
InshaAllah next 2 weeks orang balik lagi.
nk balik minggu mcm x larat.
harapnya dah boleh biasakan diri lah dengan keadaan.
Amin.

banyak jugak la perbualan dengan abah sepanjang jaga dia kat spital aritu.
apa yg aku dpt simpulkan - man, is always be man.
sempat la 4 siang menunggu di spital tu.
mcm2 ragam. abah dengan perangai lemah manja dia, ade pakcik tu dengan degil dia, ade yang cool, etc. orang duk perati je kita, pastu orang senyum. masing2 ada cabaran dan dugaan masing-masing.
ujian bagi kita.

seminggu cuti rehat memang tak cuti. semoga ianya berbaloi.
mengharap hanya keredhaan Allah.
sepanjang jalan hanya Allah yang tahu betapa aku memohon utk ditingkat kesabaran.
aku ni, mcm biasa la, kurang kesabaran. tambah2 dekat due date period, omg, menjadi2.

semoga ma dapat handle abah yg mcm tu.
semoga abah tidak macam2 sangat.
semoga kami anak-anak dapat meluangkan masa jenguk depa secara berjadual.
amin...

banyak nk cerita, tapi haku mengantuk giler.
smlm xleh tdo minum cappucino siang harinya.
memang mendapat pening la arini. huhu.

raya 1440H

selamat hari raya guys!

firstday kerja lepas posa, memang pening lagi kepala terasa2 on road. semalam sampai umah dah tak bleh bukak mata. pening.
bleh tido lena since my housemate dah balik sini balik. so, no more takut2 nak tdo malam.

alhamdulillah, this raya was so blessed - even my father sakit.
i learn to menahan sabar (even sikit).
my long time no see fren did reply the raya message after 3 years not communicate since i merajuk and decided no texting till that day. so now i know we have kosong-kosong and no heart feeling and i can cont living dengan tenang.
i did visit few frens masa raya , pastu balik umah kena marah (adehh, i am not a kid anymore. i also have frens out of the village to pay a visit.kan raya).

well, overall, my raya is ok.

semoga jumpa lagi ye raya tahun depan.
moga tak single lagi. omg. huhu

Hanoi vs Kunming

Last March, Jema and I have decided nak proceed jugak trip ke Hanoi & Kunming ni, even without those two - Nudi dan Fana. we booked the tickets bersama-sama 4 orang but after few weeks those cikgus baru tengok jadual baru sekolah depa, time tu tak cuti. It was few months sebelum trip.

i called it duotrip, since kami berdua.
Trip kali ni memang mencabar sket. eh, banyak. dengan communication barrier, facilities, dan tetiba dia buat cerry berry plak. Dah la kat china. tapi seb baik jugak la kat kwsn bandar. Kalo kat Vietnam tu aku tatau la camana.

A week covered 2 countries, crossing border, orang pandang atas bawah. Ada yang friendly, tapi nk bcakap susah, sket2 kena hala Google Apps. Bila kat China tu tengok polis dia teringat cerita Embun, seram weyh. Tapi bak kata Jema, jangan buat muka takut2. Travel like local, buat2 cool.huhu.

My travel partner sangat baik dan memahami. aku sgt sedih sbb takut menyusahkan dia. gagahkan diri juga ikut dan teman. datang jauh2 pastu tiber duk bilik mmg sadis la jugak. Banyak aku blajar dari travel kali ni.






Takleh nak cantik2 sgt since ni bukan trip manja2.
ade yg kena hiking, pastu kena stay nunggu lama satu2 tempat.

Jalan2 tempat orang banyak manfaat dan membuatkan kita menjadi lebih bersyukur berada di negara kita yang tercinta ni. Tetambah ni negara yg sedang membangun camni. Maju dari segai teknologi dan ekonomi tapi rakyat dia ramai dan attitude diorang agak out sket lah. Tak semua. Alah, macam kita lah.

Semoga Allah murahkan rezeki untuk next travel. Aminn...

meletop

i was heartless yesterday, takde perasaan dan meletop dengan suara yg high pitching.
sakit telinga kot pokcik tu dengar bebelan. nasib ko ade ketua pompuan cengeng cenggini.
ah, dah ko x buat keja.

he doesnt do the most important part in our unit.
tak buat langsung actually. bertahun2 aku percaya dia buat.
hingga semalam i asked him to put the file on my desk.
tunggu2 tak dtg.
and i called on phone, pastu tergagap nak jawab.
"...sebenarnya doc tu tak de, sbb tak penah buat.."
i was like, WHATTTT??

bagai luruh jantung ni.
beb, kalo kena surcharge camana?
dia punya hal, buat keja sorok2.
aku memey tak bleh pcaya da kat pokcik ni.
buat keja main2.
but dalam committee, dia bagai disanjung beb..mungkin sbb attitude dia suka bgurau kinda thing.
omg, this is the second case aku jumpa org yg keja tak commit tapi disanjung oleh org.
yes, i am talking about my circle.
yang tadbir kerajaan tu biar dia, dia ade boss utk control dia.
kita care circle kita dulu.

sesambil ganti puasa, aku amat berharap puasa aku ni bleh cntrol temper aku arini utk handle bnda alah ni. it is like clearkan kerja orang.
ape lah dia rasa, kan?
tak berdosa ke rasa datang keja tak buat apa?


migrain

i knew about migrain once i worked almost 10 y ago.
penyakit yang sgt popular di kalangan komuniti tempat kj aku.
semua org bcakap psl migrain.
kalo tgk mc staffs, mostly psl migrain ni.

i was distracted yesterday tak tau la stress ke hapa tapi sakit kepala belah kanan smpai mnyucuk.
macam selalu, kalo sakit kepala, kena lelap dulu skejap pastu bangun dah ok.
tapi semalam aku paksa lelap 10 min je sbb dah nak maghrib.
pastu hampeh malam dekat 2jam takleh lena.

sekejap2 terjaga.
adakah itu migrain?
my housemate gave me panadol, "telan 2 bijik.jangan nak ngelat!"
doc gigi tapi garang mcm doc awam tapi suka majuk.
itu la episod telan ubat sbb sakit kepala after years jugak la x sakit camni.

pagi ni sakit kepada tatau sbb migrain ke sbb x cukup tdo.
sebenarnya sakit migrain ni camana?
aku pun xleh nk describe ni sbnrnya pening takcukup tdo ke, atau pening stress atau apa..
haih.

omg

one of the seniors once told me, "pegawai yang baik perlu menjadi penasihat kepada bos nya".
and i am very the bendul just now, straightly to bilik bos, asking about why he din discuss satu decision ni as before dia akan gather semua pengurusan kanan, sit and justify.

kau tau dia jawab apa?
"saya lupa".

omg.

itu je aku nk tulis.
kbai.