kusut

these few weeks i force myself to consider a house.
which i want to make it a home.
setakat ni ade 4 buah dah tengok.
itu tak kena ini tak kena.
ada yg kena tapi finance plak tak kena.

semalam mmg cantik dah rumah tu.
dan aku dah cuba untuk buat tatau pasal jalan menuju ke situ bersemak dan mcm scary.
pastu dtg SIL btau kwsn tu tak berapa secure.
aku dah mcm suka.

pastu arini aku pk dah satu tempat ni mmg open.
mmg ade 1 je unit tinggal.
tapi aku tak kuat arini utk call org tu, so aku igt nk call besok.
atau aku hold smpai mggu depan utk last decision.
giler susah beb.
nak buat keputusan yg ko takleh patah balik ni.
berasa nervous.

dan lepas tu aku mmg menyerah kepada Allah sahaja.

nape aku nk beli rumah?
sbb aku sebelum ni tak terfikir psl org duk kecoh 30tahun, 30 tahun loas kerajaan tu.
so skang aku dah lewat 3 tahun.
mmg nasib la rumah kat sini harga nak up aje.
ngeng la, rumah semiD je sama harga basic kondo KL kot.

pastu nak kna pk lifestyle aku yg bakal berubah secara mendadak nanti.
boleh ke???

ada yg menangis tepi bucu katil tengah bulan nt.
ohmaigod.
baki setiap hujung bln x smpai amount pembayaran yg bakal dibuat nt.
so, boleh ke tak aku ni?
masa ni nk menyesal mcm2.
nk buat camana ni.... :'(

time management masa student

hye sunday.
we meet again, alhamdulillah.

this beautiful morning began with terbangun awal sbb tido lama sgt smlm.
and i browsed many pages in internet.
and i saw a confession di FB : http://iiumc.com/luahan-budak-bijak/
this happened to me.
gatal je tangan aku nk komen.
tapi since most of 'them' ade dlm friendlist, aku membebel kat sini.
takmo mengguris perasaan sape2.

being good in any subject, or even know how to explain well (walaupun ko bukannya scorer in that subject) is very wanted to them yang suka study last minute. i have involved into this case for years, 10y ago. dah ko x study, suka main-main, pastu ko mintak org yg nk study whose dah plan cantek je masa dia sblm exam, untuk explain. dia lain tau ngan study group. ni yg dtg zero, pastu ko kna explain. mmg chill-lakes, tapi tak tergamak plak nk biarkan terkapai2.

tetambah yg boboy2 ni, masa dengan kita pun terhad, nanti pagar tutup.
so, gi lah library, cafe. bentang nota, dan explain itu ini.
masa lapang ko g bercinta.
mcm happynya laa hai kehidupan ko.
dlm kelas tido
pastu gelabah time nak exam.

i feel you, confessor.
bukan kita nak blagak, tapi at one time, kita rasa org tak respek masa kita.
and ade je pernah study awal, sbb nak bagi masa dekat org2 camni.
who is, lepas exam tetiba buat tak kenal.
kau rasa?....

sunday sorrow

yes, i got sunday blues today.
Sunday Sorrow.

FB feeds full of stories pasal suami digoda time isteri dalam pantang.
omg. what happen to my society.
dan yg mengkritik pon boleh tahan memasing tunjuk kemarahan dalam komen dan share.
yg aku tak berapa sedap is, yang share tu, dah tau ke sejauh mana benar tak hal tu.
nak komen, voice out dengan cara lain takleh ke.
kan dah jatuh fitnah kalo lain cerita sbnrnya.

memang ler aku pon hangin bab tu.
time mcm ni semua halakan kemarahan kepada pihak perempuan.
pls lah, be balance. that guy tu, jagalah nafsu.
semua nak salahkan perempuan.
kan ada semilan akal.

yg meroyan, mungkin si isteri yg dlm pantang laki buat hal.
habes yg netizen ni pehal?
support?
ye lah sgt kan...
sbb tu org kabor, kalo takleh cakap yg baik2, diam.

these all bring the fusion dalam pertimbangan seseorang yg nak melangkah ke dunia sharing mensharing with other gender which known as marriage.
biasalah, kita akan memikirkan negative things lebih dari positive nya.
what if, what if.
mmg tak baik memikirkan benda 'kalau' ni, Allah tak suka.
tapi berwaspada dengan pertimbangan sewajarnya menjadikan kita sangsi - boleh ke dia ni stay ngn aku spjg hayat?? boleh ke dia ni bertahan kalo aku marah? stay ke dia ni time aku dah tak serupa hari ni? dia ni ok ke kalo tau ketidaksempurnaan aku?? - kinda thing.

life is complicated, right.
mcam2 hal.
so far, my life mmg chaos sket in this part.
alhamdulillah, balance on the other part, inshaAllah.

BuddiesTrip MOTS

going for travel with longtimenosee friends is very rare for me.
slalu aku travel sorg2, with siblings, with besties, dan juga farihah.

basically untuk menjadikan sesuatu trip itu bermanfaat, balik tu aku akan sort out apa yg aku 'dapat' dari sesuatu trip tu.
as for travel sorg2 gi kelas masa belajar, i met some people on road and making friends, observed that how they treated each other, muka letih, berkerut kepala mikir, some of them enjoyed it mcm aku. aku enjoy je.hehe. so tak terasa penat tu. alaaah, penat tara mana sgt since ko bejalan ke sana ke mari happy2 je lebih dari blaja.haha.

ok, aku nak share pasal KK Trip.
bila bjalan luar kawasan kediaman dan kawasan kerja ni, we would much appreciate our daily life.
perjalanan ke KK from the view yg pening-pening lalat tu i can feel that how much i should thank Allah for being living kat kg aku, which is Islam is quite strong juga lah. sana sini kat area situ ada church. sblh masjid pun ade church to serve that majoriti situ bukan muslim.
nak cari kdai muslim pun kena round dua tiga kali.
anjing merata2, mcm kucing yg biasa berkeliaran.
on the road to Ranau dan Kundasang, Sinalau Bakas dijual mcm org jual ayam kat kg.
mungkin sbb ramai sgt org beragama dia, jadi openness kat sana tak jadi hal.
aku kaget sbb itu pun Malaysia.
ye la, mana je aku pnah sampai luar Malaysia selain Spore.
this trip melengkapkan jajahan aku di negara Malaysia terchinta ni.









ttiba teringat cerita Ramlee Awang Murshid.
kan cerita dia byk scenery belah2 Borneo.
Tombirou misalnya. seram kejap.

melihat Gunung Kinabalu, dilitupi awan pagi, dan perbukitan yang disinari matahari dan awan berarak slow motion, memberi kagum lantas menyentak hati mensyukuri nikmat Allah dengan dizahirkan dengan ucapan Subhanallah, Engkau Maha Agung.

syukur kerana telah membawa aku ke sana, di sepanjang umur hayat ini, dapat merasa.
to be honest, ini baru setapak keluar dari zon biasa. keluar tanpa urusan kerja. relief.
mungkin inilah yang Allah suruh kira merantau melihat keindahan alam ciptaanNya.

ia sama dengan nature yg aku pernah lihat di Tanah Aina dengan keindahan alam yang belum tercemar, atau ditakluk rakus oleh tangan-tangan manusia.
juga keindahan bak paradise di Rainbow Waterfall Sg. Lembing.
juga tenangnya pantai tambah2 bila berada di kepulauan Redang mahupun Perhentian.
ini juga rezeki dari Allah.

this is my 20cent, from my limited view, yang hanya diberi ruang melihat sedikit amat dunia luar dari pandangan rutin. Alhamdulillah. terima kasih juga kepada Allah yang membuka peluang melalui kawan-kawan.

adios amigos.

BuddiesTrip

after half a year planning, akhirnya jadi juga reunion trip kali ni.
some of them i only met on that day selepas SPM dulu.
tak leh move on, masih rindukan mereka

being in Kundasang and KK with these all Buddies15 (even yg dpt attend only 7), memang satu pengalaman yg takkan dapat dilupakan.
memang planning bulan 8 tahun lepas, sempena tiket flight murah.
and the one who invited us was JemaNodeng.
yang lain-lain pantang diajak.
yg takleh g tu terikat dgn komitmen kj, and families.
yg family spoting , ikut.
nak tggu smua mmg xjalan la.

13hb july, gerak dari opis, terus shoot ke rumah hend, tggalkan Vyonce.
mlm tu stay umah Dr.Baya, and Dr-To-Be-Cheh. 
Pagi 14hb sebelum subuh gerak ke umah Mimi, then hasben dia anta ke Putrajaya Central.
terus ke KLIA2.

kat sana gather smua ngn Nieda, JemaNodeng, and Noudi.
bfast, solat, then baru gerak.
flight took 2 and half hours to KK.
my 3rd time naik belon ni memang menguji sedikit sbyk.
kwn2 bagus, menenangkan. hehe.
lepas lena, sembang, ngusik, lena balik.

sampai sana check-in kereta dulu.
Exora untuk 8 org, mmg ngam2.
at first g Jambatan Tamparuli dulu.
sampai je sana, Dr. Baya found out tayar keta botak.
call org keta, spent about 30min kat bgkel phew..
pastu started travel to Kundasang.
aku memang mabuk keta dengan jalan yg berpusing2, brek2, omg seb baik tak menyusahkan org.
tapi mmg every stop vomit.
tapi tak teruk la.

bila tgk view dari atas yg memang subhanallah taktau nak describe cantik.
check in kat Kiram Village-Pumpkin yg cantik design mcm bukan kat Msia.
in my heart i thanked Allah who gave me chance to be with this crowd in this place.
and thanked Allah gerakkan hati aku utk dtg.
Cantik giler!

malam tu xgi mana pon.
masak2, makan2, sembang2 sampai pagi.
mmg feel habis, tempat cantik, good friends, sejuk nyaman.
nak apa lagi kaann..
and the flow for the second day mmg smooth je.
gi Dairy Farm, hujan.
dah la berbaju kurung.
idea Noudi nak shoot gambar raya. 
seb baik tak bwk kebaya haha.
lencun, gamba pun tak brapa nak post haha.

2nd Day we went to Marina Court Residence depan Oceanus, area Pasar Filipina.
aku tak ikut g pulau, so jalan-jalan kat pasar je.
malam tu dinner beramai-ramai.
3rd day, check out.pastu balik dalam kegembiraan.

pastu takleh move on.
haha.

May Allah bless my friends.
i love them with all my heart.
let us meet in jannah.aminnn.

birthday

happy 33th and 1 day to me.
with the chaos of preparing jamuan raya perdana thing, birthday tidaklah beria sgt.
and my wish got so limited tahun ni.
suppose lagi banyak umur lagi banyak lah permintaan kepada tuhan.

the birthday wish firstly came from my lovely gorjes mother.
replacing, maybe. tq mom, i love you.
itu je yang preciousnya.
lain-lain, macam biasa saja. 
nothing new.

semalam Ya Allah aku memang makan sungguh2. 
smua booth aku g.haha. buruk betul.
semalam mmg lena awal.

hari ni sambung jamuan raya kualiti.
esok malam jiran ajak jamuan raya malam.
makan saja kan.


selamat hari raya.
selamat hati lahir.
semoga selamatlah semuanya.

rindu weyh..
no more birthday call came seperti suatu kewajipan for these eight years.
haih. barang yang lepas jangan dikenang.

27 ramadhan

my third entry for ramadhan.

these 10 last days ramadhan dugaan bangun malam sgt menjadi-jadi.
sukses sehari dua sahaja. but i very hope that Allah grant me pahala on that.
aku, sebagai hamba yang lemah sangat berdosa, jadi pengampunan Allah dan pahala atas good deeds adalah sangat perlu.
experience terawikh tahun ni dengan jemaah surau kecik dekat umah adalah sgt precious.
dari 1st day depa jeling2 sampai balik semalam depa giving smiles to each other.
soseh2 balik kampung juga kedengaran. hebatnya ganjaran ramadhan Allah bagi bukan hanya kepada personal, juga kepada masyarakat.
everyday tazkirah, walaupun kdang2 aku terlelap sambil duduk , sangat terkesan di hati.
so now i know we do fasting for every year kadang 29hari, dan kadang 30hari.
(why din i know this before? astaghfirullah).
pastu aku ingatkan malam ganjil adalah malam ni.haha.
mende ntah aku ni.

mula2 terawikh aritu rasa mcm lama jugak 8 rakaat terawikh, 3 witir, break with tazkirah.
tapi bila last2 ni terbiasa, rasa okey je.
hari-hari biasa aku tak pasti aku buleh g surau tu ke tak.
i mean, kuat tak aku menempuh dugaan yg mcm2.
yang pasti i hope solat rawatib inshaAllah, tahajjud pun kalau tak selalu atleast ade, dhuha time cuti inshaAllah.
nak improve diri ni. bukan nak riak. well, sape je baca blog aku ni kan.
so lepas ni kalo baca, teringat. kot2 la lupa.

baju raya dalam malas2 ade juga 3 pasang.
Aku tatau ape yg merasuk, nafsu nafsi.
tetambah bila skang swipe2 je, lagi la.
tahun ni xg shah alam pun ramadhan.
so, since duk sini pun boleh spend, tak perlu lah ke sana.

july soon would be precious.
birthday and buddies trip dah cukup menghiburkan hati.
cant wait!!