nak apa?

life is going well 'till tday.
ada laa sikit2 chaos which is aku rasa tade la memberi impak into mylife.
the past is past.

and after all, when u just can ignore them and keep your life going,
the head pun tak pening, life pon smooth,
i could call it as matang.
well, i have been thru 34 this year, harus la matang kan.
*kadang2 tidak juga.

sometimes we just let people do whatever they want to do to our life
without fighting back that on apa yang kita sendiri nak dalam hidup kita.
it is not being selfish but jangan jadi insan yang lemah dan biarkan orang buat kita.
the phrase of 'biar orang buat kita, jangan kita buat orang' should be revised a little which is should be 'jangan biar orang buat kita' kinda thing.

and this...i wonder have created haters pretty much.
sebelum ni pun haters ade time kita elok2 ada caring about the crowd, and most gave their empathy dan mgkin memandang kita dengan hati yg kesian.
oh, dunia.

bila kita jadi seperti apa yg org treat kita, tahu pula melenting.
but it is what you want us to be, dont mean lah kan.
then out of sudden the rumors spread and kills.
what a life.

dah tu nak apa?

stress

the feeling is soo unbalance today.
stress kot, tu yg tetiba bendera merah awal menyinggah.

and tday my curiosity mmg kill the 'cat'.
pelik je aku tgk atas meja dia banyak2 fail.
then belek2, those files actually not suppose to be created.
"ini utk makluman saya je cik".
at this while org admin riuh cari fail tak cukup dia boleh bukak fail mcm2 just 'utk makluman saya' kau rasa aku nak react camana.
i was titled as Record Officer campus, tapi unit yg sekangkang kera ini pon huru hara.

and i yelled at the moment suh dia gi belajor cara buka tutup fail.
and at what time suppose we open a file.
stakat untuk makluman saya tak perlu nak bukak fail putih TERBUKA sayang oi.
letak je atas tray yg sblh kau tu.
gobok fail yg sblh aku tu takde plak org nak dtg belek.
padehal tu lemari rekod unit.
dah semua redundant.
oh my!

hangen sepagi aku arini.

tak paham , tanya.
duk sambung kj org dulu.
dulu tu dah dkt 5y.
aduih!

stress. 

uneasy

i thought one of my staffs feels uneasy with me due to imbalance job delegation.
sape suh buat kerja main-main and tak serius.
dah tau ur boss is kind of seriously serious macam harimau Malaya cun, buat hal lagi.

every each work given i need to check and check more than two times.
pastu salah.
then i nag, then everyone does not happy.
so, baik lah kita delegate kat sapa yg boleh buat kerja.
and i want to see these few days, who would come and ask for work to do.
if tak de, i would create few things for you to do.

penat lah.
staffs i tak ramai pon, thats why i need ones yang boleh buat kerja betul-betul.
ni tak, i need to do all things and you plak just baca2 and proceed.
eh, sape yg lead this unit actually guys?!

dah, bai.
zass

fitnah

buat baik dibalas baik,
buat jahat dibalas jahat padan muka kau.
kadang aku harap sgt org yg buat jahat dan tak insaf2 untuk dpt balik jahat dia tu.
huh.


aku tak berapa paham lately (baru nak discover? ufffhh) orang suka menyampai serta menokok tambah benda2 yang tak sepatutnya dan membawa kepada fitnah which is i dont like tis type of people.
semak nengok.

listen to what people talk to you, and imagine dengan gaya itu jgk dia bercerita kat org lain.
so, you can 'see' how far your stories u share would go.
oh my gad.

why people like to talk about others..
kdg cerita kita hanya utk org yg kita bercerita je.
skadar kongsi.
dia g pulak dah kongsi ngn org lain.
haih.

tak beshnya...

doa membuat keputusan



Sebab ABC, aku doa manual je, tak Solat Dhuha.
Smoga keputusan aku kali ni betul.
this is a very big decision in my life.
hidup, kan hanya sementara.



"Allahumma inni astakhiiruka bi 'ilmika wa astaqdiruka biqudrotika wa as aluka min fadhlikal 'adzhiimi. Fainnaka taqdiru walaa aqdiru walaa 'alamu wa anta 'alllamul ghuyuubi. Allahumma inkunta ta'lamu anna haadzal amro khoirullii fii diinii wama'aasyii faqdurhu lii wa yassirhulii tsumma baariklii fiihi wa inkunta ta'lamu anna haadzal amro syarrulli fii diinii wa ma'aasyii wa 'aaqibati amrii wa 'aajilihi fashrifhu 'annii washrifnii 'anhu waqdurlil khoiro haitsu kaana tsumma rodhdhini bihi."
Artinya:

" Wahai Allah, bahwasanya aku mohon pilihan oleh-Mu dengan ilmu-Mu, dan mohon kepastian-Mu dengan kekuasaan-Mu, serta mohon kepada-Mu dari anugerah-Mu Yang Maha Agung, karena Engkaulah Dzat yang berkuasa, sedang aku tiada kuasa, dan Engkaulah Dzat Yang Maha Mengetahui, sedang aku tiada mengetahui, dan Engkaulah Dzat yang mengetahui yang ghoib. Wahai Allah, jika adanya, Engkau ketahui bahwa urusan ini ........ adalah baik bagiku, untuk duniaku, akhiratku, penghidupanku, dan akibat urusanku untuk masa sekarang maupun besoknya, maka kuasakanlah bagiku dan permudahkanlah untukku, kemudian berkahilah dalam urusan itu bagiku. Namun jikalau adanya, Engkau ketahui bahwa urusan itu ......... menjadi buruk bagiku, untuk duniaku, akhiratku, penghidupanku, dan akibatnya persoalanku pada masa sekarang maupun besoknya, maka hindarkanlah aku dari padanya, lalu tetapkanlah bagiku kepada kebaikan, bagaimanapun adanya kemudian ridhoilah aku dengan kebaikan itu."


Kau pernah tak takut dengan diri sendiri.
dan tak percaya dengan diri sendiri.
risau.
boleh ke tak, boleh ke tak.

ni sbnrnya kesah pasal rumah.
tgk yang ini, nak yang ini.
tgk yg tu, nak yg tu.

dan last ni, aku rasa dah penat.
dan aku nak stop dgn yg ni.
timbal itu ini, so aku setuju lah.

orang dah naik menyampah dah ngan aku kot.
hehe.
pakcik tu janji nak bagi:-
kipas, lampu LED, hood, charge air, aircond, half guaman, kitchen kabinet atas.
dan aku gatal gi try luck msg nak grill.
luck, who knows.

i learnt lots in pros and cons dlm memilih beli rumah ni.
1st home, mmg excited. tapi takut.
sbb dah biasa spend byk bulanan.
duit mcm air keluarnya.
seriyes, aku x sekat kot sblm ni.

so, i should prepare myself for it.
no compromised or else ko merempat.huhu.
demi masa depan yg gemilang dan cemerlang.

aku doakan smoga future spouse aku org yg tinggi sifat kesabarannya.
nak handle aku yg mcm2 ni.

so skang dah bleh pk untuk berjimat cermat amalan mulia.
kbai.

kusut

these few weeks i force myself to consider a house.
which i want to make it a home.
setakat ni ade 4 buah dah tengok.
itu tak kena ini tak kena.
ada yg kena tapi finance plak tak kena.

semalam mmg cantik dah rumah tu.
dan aku dah cuba untuk buat tatau pasal jalan menuju ke situ bersemak dan mcm scary.
pastu dtg SIL btau kwsn tu tak berapa secure.
aku dah mcm suka.

pastu arini aku pk dah satu tempat ni mmg open.
mmg ade 1 je unit tinggal.
tapi aku tak kuat arini utk call org tu, so aku igt nk call besok.
atau aku hold smpai mggu depan utk last decision.
giler susah beb.
nak buat keputusan yg ko takleh patah balik ni.
berasa nervous.

dan lepas tu aku mmg menyerah kepada Allah sahaja.

nape aku nk beli rumah?
sbb aku sebelum ni tak terfikir psl org duk kecoh 30tahun, 30 tahun loas kerajaan tu.
so skang aku dah lewat 3 tahun.
mmg nasib la rumah kat sini harga nak up aje.
ngeng la, rumah semiD je sama harga basic kondo KL kot.

pastu nak kna pk lifestyle aku yg bakal berubah secara mendadak nanti.
boleh ke???

ada yg menangis tepi bucu katil tengah bulan nt.
ohmaigod.
baki setiap hujung bln x smpai amount pembayaran yg bakal dibuat nt.
so, boleh ke tak aku ni?
masa ni nk menyesal mcm2.
nk buat camana ni.... :'(

time management masa student

hye sunday.
we meet again, alhamdulillah.

this beautiful morning began with terbangun awal sbb tido lama sgt smlm.
and i browsed many pages in internet.
and i saw a confession di FB : http://iiumc.com/luahan-budak-bijak/
this happened to me.
gatal je tangan aku nk komen.
tapi since most of 'them' ade dlm friendlist, aku membebel kat sini.
takmo mengguris perasaan sape2.

being good in any subject, or even know how to explain well (walaupun ko bukannya scorer in that subject) is very wanted to them yang suka study last minute. i have involved into this case for years, 10y ago. dah ko x study, suka main-main, pastu ko mintak org yg nk study whose dah plan cantek je masa dia sblm exam, untuk explain. dia lain tau ngan study group. ni yg dtg zero, pastu ko kna explain. mmg chill-lakes, tapi tak tergamak plak nk biarkan terkapai2.

tetambah yg boboy2 ni, masa dengan kita pun terhad, nanti pagar tutup.
so, gi lah library, cafe. bentang nota, dan explain itu ini.
masa lapang ko g bercinta.
mcm happynya laa hai kehidupan ko.
dlm kelas tido
pastu gelabah time nak exam.

i feel you, confessor.
bukan kita nak blagak, tapi at one time, kita rasa org tak respek masa kita.
and ade je pernah study awal, sbb nak bagi masa dekat org2 camni.
who is, lepas exam tetiba buat tak kenal.
kau rasa?....