event management

yesterday was a big day-orang bersara di opis sis.
since my unit yg incharge, sis ape lagi...beria lah sikit.
team event management hotel suggests itu ini makanya ktorg stuju je lah.
masa tak banyak, tapi nk program jalan, kena sacrifice sdikit sbyk, janji semua hepi.
cumanya sis tak suka belon dia je.
xde la, atleast pakai la belon yg tebal tu.
pastu belon yg huruf tu paling tidak, ni dia print words pastu tampal atas belon. huk aloh.
tapi overall, hadirin enjoy je.
so yg sikit2 tu kira halal lah.

duk berangan beach wedding sesambil haha.
xbleh2, panas baq ang, angin pantai tengahari dia bahang sket.
agak ko psg kipas berterbangan semua belon2..xpayah!haha!







Setel.



Thai trip


holla!


this time kitorg g jalan2 dengan tema jjcm and leisure.
mmg santai dan aktiviti makan sampai bosan.
the food at thailand really made us feeling2 homey.
pancakes, tomyam, pulut ayam, etc memang superb.
this time travel partner bertambah sorg.
even dia x pnh jumpa Jema, they both can get along.


kat Krabi kitorg stayed kat Kokotel Hotel.
dan kat Hatyai dekat Sakol Hotel.
both were very comfortable, dekat dengan akses utama.
tempat makan halal dan tuk-tuk.
and also 7E hehe.
7E dia banyak barang2 kecik2 travel pack cosmetics and personal care.
apa lagi, borang masker banyak2.


travel guide agents banyak sgt.
tak pandai cari kena tipu la tipah.
seb baik kak jema is very expert bab2 ni.


Ya Allah, makanan thai memang semua sedap2.
tapi manis je la.
now i know mana datang manisnya makanan kelantan.

my faveret spjg the trip


pulau kat krabi memang cantik

penkek yg org duk sebut-sebut.
pada aku biasa je. ok la, sedap.
coffee thai xleh lawan coffee vietnam

perjalanan 4 hari 3 malam + 1malam atas bas memang memberi memori yang best.
travel jugak pakai public transport-MRT, ERL.
aku sbnrnya rely on these two buddies.
harap aku sorg mmg tak bergerak laa jwb dia.
KLIA2-Krabi naik belon.
Krabi-Hatyai naik mini van.
hatyai-TBS naik bas.

overall, Thailand is like home.
where people can speak kelantanese nicely.
alah, mcm kakmek kedai makan depan umah tu je cara cakap dia.
and food dia best.
kdai makanan halal byk, cuma kena tgk hygiene dia je.
kdg halal memang halal, stall sbelah dia porkskin real golek2, kau rasa??

thanks Allah for these experiences.
i love you God!
next trip tatau bila, tgh saving nak buat taman kat rumah..huhu





bff engaged

last week (weekend for Klang Valley and seangkatan), i was invited to be with my bff for an engagement. her 2nd engagement actually. the excitement was double actually, even i saw her face like lebih kepada redha. mungkin tak sepenuh hati, atau ade bahagian dalam hati yang dia tengah pupuk untuk get through the day as taqdir since we are not young anymore so accepting this without banyak sangat argument mungkin adalah jalan terbaik.

yes, i did advice - if she wanted to say no, then list why, begitulah sebaliknya. and she said no reason on why dia nak reject. mungkin ade satu dua points tapi itu adalah alasan ciptaan semata. so, after she did istikharah dan doa (which is aku tgk doa dia tak sekejap mcm biasa after each solat hehe), i really think this is her fate. dan benda yang "eh betul ke tak ni" tu semuanya permainan perasaan. and as a good friend yang i do believe that Allah sent to be with her, i need to support on whatever decision yang dia amik. 

along the preparation yang sepanjang 2 hari tu i did my best to assist apa yang boleh since her family are very nice and treat me mcm famili jugak - her dad picked me up from airport lepas travel (without her okeh), her mom cooked me breakfast, her sista did baking me my birthday cake once, and her adik is my prudential agent omg, etc etc. however setan did whisper to me a few times - so after this what will happen to you, will you become a story or what. huh, the feeling is not good at all. I manage to cover all that with - Allah has better plan for me of course. hiduplah seperti biasa.

i am beyond happy for my friend.
selepas mcm2 yang dia lalui, i hope this is a final.
hope she gets inspire with her own life.
i believe the man would take care of her at his best.
Baarakallah.

all the best beb.

at first mmg nk g engagement dia je.
but after the invitation, tiber kena attend kursus on that week.
and my sista tiber juge kna register training at MMU.
semuanya bukan kebetulan, ia adalah suratan yg Allah dah atur, cantik.
mulanya i arranged for a hangout with once-a-year-man, tapi dia ada hal dan Allah bagi benda lain.
Perancangan Allah lebih baik.
Kan...

updates

hi there.

just wanna share some stories from life back then.
yesterday, and about 4 days ago my housemate needed to balik kg since her mother kena operate.
so tinggallah daku keseorangan di rumah. i did ask a friend to come but dia ada hal, so utk pujuk hati i keep myself with positives quotes - sampai bila nak mengharap orang, kan.
so, since rumah pun dah pasang securities yang boleh mententeramkan takut i ni, so i stay je lah.
ajak anak buah buat penguat semangat pon, semua tak leh pakai.

cik tee informed dia dapat training kat cyberjaya, so lari lah sikit schedule activities yg dah plan.
then i have reshuffle my plan, i kna gerak awal. this friday for sure.
gigih kan i. sbb nk g ikea, pastu nk g rewang, pastu nk g kursus, dan nak g GM jugak.
bab rewang tu, terlintas jgk kat fikiran - for my time (when it comes), orang mcm ni jugak tak? do 'people' will bersungguh mcm i tak? tapi pk2 balik, why do i think like that? that time pun tatau sampai ke tidak. just go with the flow.

i feel hiba for my best fren engagement next week. biasa lah, bila org dah ada commitment ni lain sikit cara dia treat kita sbb dia dah ada priority. yes, sbb tu kita takleh rely sgt kat orang.
i tak rely mana pun dekat my bff ni, tapi cukup utk giving feedbacks time kita bosan, sembang2 kosong, dan sembang kerja. i plak jenis kalau ade je soalan terpop-up kat kepala, memang terus nak text. trend kawan-kawan yg kita favor ni hilang satu2 kita bleh nampak. zaman dia single boleh lah nak melayan angin kita, and bila dia dah ade commitment - even couple hinggalah ke married, kita pun tak sanggup nak kacau atau mengadu mcm2 kat dia. dan it starts bringing the gap to the relationship. well, it is life, right. maka tinggalah daku yg alone ni membawa diri dalam kehidupan yg tatau apa yg akan dibentangkan kat depan ni. phew!

being alone at home for these few days just like me-time for me. banyaknya adalah makan.
dan sikit2 menyapu, sikit2 kemas rumah, tak bersepah pun tapi mengemas jugak.
and shopping online - ni mmg giler, bahaya weyh.
i did inai rambut, kali ni agak senang since dah g potong last weekend.
senang nak handle rambut pendek ni.
i am quite confident with this color , better than color inai ori-sbb aku rasa org kat salon tu impress lebih (atau dia tengok anehnya color rambut ahkak ni) sbb color rambut sis adalah gold. hahaha.
macam2 betul.

i hope the upcoming weeks would be great as usual.
i am madly excited but at the same time nervous jugak sbb poket dah hampir kosong ni.
adeii..

p/s : tiber aku ber i-u plak dlm entry kali ni..hahah.. kesssaaahhh!kbai!

provokasi hasutan katanya

aku terkesan dengan perbalahan di alam maya berkenaan Dr Zakir Naik.
rasanya yang menghalang tu dia tak attend pun ceramah tu, buat tomahan atas logik sendiri yang memberikan kepentingan personal dari segi kuasa.
orang berdakwah dengan niat yg betul dia takde nak bagi harm kepada kesejagatan kaum dan agama. dia tidak memaksa, dia cuma menyeru. apa masalah yang tak suka tu?
provokasi hasutan adalah kepada yg lemah, kata demokrasi, ikut dia lah nak masuk agama mana. kalau dia terkesan dengan Islam, so, welcome.
Islam bukan hanya untuk Melayu. Islam menggalakkan keamanan.
All religions tolak huru-hara dan galakkan hidup harmoni, jangan duk gaduh2.

eh, tak paham lah haku.
mana semua orang-orang yg berkuasa tu?
i am not into politic but dari segi mcm ni, aku rasa yg cetuskan fitnah tomahan tu lah yg cetuskan vibe perkauman. Dah, gi tangkap diorg.
Agaknya dia tu tak mati ke? kepentingan dunia ni ntah ko sempat merasa ke tidak, mungkin ko menang atas apa yg ko pertahankan tu ko hanya dapat rasa seminit je kot..
who knows?

atas apa perjuangan depa ni?
nak timbul huru hara? nak sangat ke?
kita nk lari ke mana kalo ade rusuhan ni bhai?..
silap2 ko pun x selamat..

please la sayangi negara, hormati agama rasmi kita.
kata rasmi, tapi sikit pun x nampak ko hormat. huhu. teruk betul.

yang kata kelantanese tak faham english tu omg, ko tak pergi ceramah tu please la tgk video.
ade penterjemah kot. my junior was among yg translator dan tulis subtitle kat situ.
eh, kita tak bang*ng lah. kalo pun x faham, they went there to support lah. whats ur prob?

bersungguh

minggu bz is around the corner.
kelas untuk modul interim almost setiap hari. i am very mad bila cawangan lain interrupt - eh, u all nape x go digital, u all kenapa buat by modul, why not u all buat macam kitorg blaa..bla..bla..
well, keputusan jadual adalah hasil pendapat ramai di cawangan masing-masing.
ske ati lah kita nk buat camana. kalau nk inform je tak pe, biarlah kami yg decide kami nak ikut ke ta. ni macam force, macam lah kekdah dia sorg yg bagus. huh.

kelas this session july-august ada sesi weekend dan malam.
but my boss is the best, dia dah pk kan siap2 kitorg bleh replace jam mengajar untuk minus waktu kerja, as long as on that month.
So, boleh la balik awal nanti nak raya haji. tinggg!!

actually dalam kesungguhan aku bkerja ari2 ni mungkin ada orang tak senang dengan cara aku.
macam biasa, mana2 aku pegi ade je org tak suka kalau kita buat kerja lebih dari dia.
masalahnya org yg jaki tu sbb dia dah selesa dengan keadaan dia kat tempat ni, pastu aku masuk, aku plak bsungguh, dia nmpk mcm aku caras dia. hello..!
aku x pnah pun bodek bos, tapi aku buat kerja yang dia suruh dan buat apa yg spatutnya aku buat. sekali lagi aku ulang, dengan BERSUNGGUH.
Dia boleh persoal aku dtg sini selepas dia, pastu dia x pernah2 dpt anugerah perkhidmatan cemerlang pun. aku kesian betul la kat dia. dia sedar x sbb apa org x bagi dia award tu?

dengan keja bsungguh ni lah membuatkan bos selesa dengan aku, staf2 suka dtg lepak bagi idea mcm2 kat opis aku.
sbb apa idea yg dia bagi, aku consider. dia? lagi mengejek cakap2 budak2 ni. sensetip tak kira bulan. macam org pompuan. well, pompuan pun ade time je la nk emotional. dia, tak kira masa. lagi nak persoal keja kita. aku tak puas ati sbb dia sound aku dlm meeting last 2 week. aku xde la berdendam, tapi aku igt apa yg dia ckp. macam terngiang-ngiang.

"napok bsungguh dan komited sangat, buleh la sambung lagi pegang jawatan ni.." - walaupun term dah abes jun aritu.
"well, saya buat keja sbb mmg amanah saya, lagipun saya 3 portfolio. segan jugak dgn org yg pegang sblm ni kalo xbuat apa2. lgpun tanggungjawab kan" - dia 2 portfolio, satu je dia buat.
"kito igt gini la, kalu kita x buat ada org lain akan buat" - terkejut aku dia sbut gitu. all academicians depan dia pandang dia. aku segan jgk sbb dia dari dept aku. muka dia dah lain. xsgka kot org x stuju dgn dia.
"sedap laa gitu gak.naye ke org hok akan amik portfolio tu nt" - sorg lecturer nyampuk.
berat nanang sungguh.

aku malas nak sambung conversation tu, aku blah g makan.
kita ni, kalau takde benda nk ckp, jgn bcakap.
kalo nak bash orang pun, pk dulu. dah ko sound aku dpn ramai2, balik2 ko malu sndiri.

abah

today is the 5th day after abah keluar hospital.
hiba jugak la nak tinggalkan semalam.
tapi demi sesuap nasi, dan rezeki, maka perlulah anakmu ini bertebaran di bumi Allah ini.
InshaAllah next 2 weeks orang balik lagi.
nk balik minggu mcm x larat.
harapnya dah boleh biasakan diri lah dengan keadaan.
Amin.

banyak jugak la perbualan dengan abah sepanjang jaga dia kat spital aritu.
apa yg aku dpt simpulkan - man, is always be man.
sempat la 4 siang menunggu di spital tu.
mcm2 ragam. abah dengan perangai lemah manja dia, ade pakcik tu dengan degil dia, ade yang cool, etc. orang duk perati je kita, pastu orang senyum. masing2 ada cabaran dan dugaan masing-masing.
ujian bagi kita.

seminggu cuti rehat memang tak cuti. semoga ianya berbaloi.
mengharap hanya keredhaan Allah.
sepanjang jalan hanya Allah yang tahu betapa aku memohon utk ditingkat kesabaran.
aku ni, mcm biasa la, kurang kesabaran. tambah2 dekat due date period, omg, menjadi2.

semoga ma dapat handle abah yg mcm tu.
semoga abah tidak macam2 sangat.
semoga kami anak-anak dapat meluangkan masa jenguk depa secara berjadual.
amin...

banyak nk cerita, tapi haku mengantuk giler.
smlm xleh tdo minum cappucino siang harinya.
memang mendapat pening la arini. huhu.

raya 1440H

selamat hari raya guys!

firstday kerja lepas posa, memang pening lagi kepala terasa2 on road. semalam sampai umah dah tak bleh bukak mata. pening.
bleh tido lena since my housemate dah balik sini balik. so, no more takut2 nak tdo malam.

alhamdulillah, this raya was so blessed - even my father sakit.
i learn to menahan sabar (even sikit).
my long time no see fren did reply the raya message after 3 years not communicate since i merajuk and decided no texting till that day. so now i know we have kosong-kosong and no heart feeling and i can cont living dengan tenang.
i did visit few frens masa raya , pastu balik umah kena marah (adehh, i am not a kid anymore. i also have frens out of the village to pay a visit.kan raya).

well, overall, my raya is ok.

semoga jumpa lagi ye raya tahun depan.
moga tak single lagi. omg. huhu

Hanoi vs Kunming

Last March, Jema and I have decided nak proceed jugak trip ke Hanoi & Kunming ni, even without those two - Nudi dan Fana. we booked the tickets bersama-sama 4 orang but after few weeks those cikgus baru tengok jadual baru sekolah depa, time tu tak cuti. It was few months sebelum trip.

i called it duotrip, since kami berdua.
Trip kali ni memang mencabar sket. eh, banyak. dengan communication barrier, facilities, dan tetiba dia buat cerry berry plak. Dah la kat china. tapi seb baik jugak la kat kwsn bandar. Kalo kat Vietnam tu aku tatau la camana.

A week covered 2 countries, crossing border, orang pandang atas bawah. Ada yang friendly, tapi nk bcakap susah, sket2 kena hala Google Apps. Bila kat China tu tengok polis dia teringat cerita Embun, seram weyh. Tapi bak kata Jema, jangan buat muka takut2. Travel like local, buat2 cool.huhu.

My travel partner sangat baik dan memahami. aku sgt sedih sbb takut menyusahkan dia. gagahkan diri juga ikut dan teman. datang jauh2 pastu tiber duk bilik mmg sadis la jugak. Banyak aku blajar dari travel kali ni.






Takleh nak cantik2 sgt since ni bukan trip manja2.
ade yg kena hiking, pastu kena stay nunggu lama satu2 tempat.

Jalan2 tempat orang banyak manfaat dan membuatkan kita menjadi lebih bersyukur berada di negara kita yang tercinta ni. Tetambah ni negara yg sedang membangun camni. Maju dari segai teknologi dan ekonomi tapi rakyat dia ramai dan attitude diorang agak out sket lah. Tak semua. Alah, macam kita lah.

Semoga Allah murahkan rezeki untuk next travel. Aminn...

meletop

i was heartless yesterday, takde perasaan dan meletop dengan suara yg high pitching.
sakit telinga kot pokcik tu dengar bebelan. nasib ko ade ketua pompuan cengeng cenggini.
ah, dah ko x buat keja.

he doesnt do the most important part in our unit.
tak buat langsung actually. bertahun2 aku percaya dia buat.
hingga semalam i asked him to put the file on my desk.
tunggu2 tak dtg.
and i called on phone, pastu tergagap nak jawab.
"...sebenarnya doc tu tak de, sbb tak penah buat.."
i was like, WHATTTT??

bagai luruh jantung ni.
beb, kalo kena surcharge camana?
dia punya hal, buat keja sorok2.
aku memey tak bleh pcaya da kat pokcik ni.
buat keja main2.
but dalam committee, dia bagai disanjung beb..mungkin sbb attitude dia suka bgurau kinda thing.
omg, this is the second case aku jumpa org yg keja tak commit tapi disanjung oleh org.
yes, i am talking about my circle.
yang tadbir kerajaan tu biar dia, dia ade boss utk control dia.
kita care circle kita dulu.

sesambil ganti puasa, aku amat berharap puasa aku ni bleh cntrol temper aku arini utk handle bnda alah ni. it is like clearkan kerja orang.
ape lah dia rasa, kan?
tak berdosa ke rasa datang keja tak buat apa?


migrain

i knew about migrain once i worked almost 10 y ago.
penyakit yang sgt popular di kalangan komuniti tempat kj aku.
semua org bcakap psl migrain.
kalo tgk mc staffs, mostly psl migrain ni.

i was distracted yesterday tak tau la stress ke hapa tapi sakit kepala belah kanan smpai mnyucuk.
macam selalu, kalo sakit kepala, kena lelap dulu skejap pastu bangun dah ok.
tapi semalam aku paksa lelap 10 min je sbb dah nak maghrib.
pastu hampeh malam dekat 2jam takleh lena.

sekejap2 terjaga.
adakah itu migrain?
my housemate gave me panadol, "telan 2 bijik.jangan nak ngelat!"
doc gigi tapi garang mcm doc awam tapi suka majuk.
itu la episod telan ubat sbb sakit kepala after years jugak la x sakit camni.

pagi ni sakit kepada tatau sbb migrain ke sbb x cukup tdo.
sebenarnya sakit migrain ni camana?
aku pun xleh nk describe ni sbnrnya pening takcukup tdo ke, atau pening stress atau apa..
haih.

omg

one of the seniors once told me, "pegawai yang baik perlu menjadi penasihat kepada bos nya".
and i am very the bendul just now, straightly to bilik bos, asking about why he din discuss satu decision ni as before dia akan gather semua pengurusan kanan, sit and justify.

kau tau dia jawab apa?
"saya lupa".

omg.

itu je aku nk tulis.
kbai.

marriage advice

i lent my ears to my fren just now.
she talked about her marriage. she was (and is) unhappy. 
she married on 2015, and got one daughter.
she just doesnt get why her husband went to her home and asked her parents to marry him.
tunang pun sbb my fren yg mintak, kalo tak dia terus nk majlis.
they din even bercinta. keja satu bumbung doesnt mean kenal each other.
everything and everyone macam mendesak dia utk terima.
she came to me masa awal2 pinangan, but since everyone time tu excited that she would got married finally, at 40th, aku pun suh dia pertimbangkan baik2. dalam tempoh bertunang tu aku suh dia ajak jumpa,date utk knal2 kinda thing.
masa tu myfren mcm kata tak nampak serasi tapi dia kata dia cuba.
yg si laki tu mcm selamba saja, dah ko yg dtg pinang anak org, tunjuk la sikit effort ko. tapi berdasarkan cerita2 dia bgtau tu aku xnmpk sgt. mcm famili je beria lebih.
aku memang hangin bab2 ni. but time tu aku pujuk hati dan dia juga, cinta boleh dipupuk, so pupuk je lah.
aku ade suh dia tanya sedara mara semua, pastu decide. aku tanak la plak aku yg menjadi punca tak jadi ke camana ke.
tapi itu 3 years ago. 3 years.

and just now she came, telling me the stories.
sepanjang marriage she never got the nafkah fee. dia yang menyara keluarga.
keperluan anak smua dia yg cukupkan. kpluan laki dia pun sama.
kdg dia buat loan nk cover. gaji sama amount tapi duit minyak keta mintak dengan dia.
apa2 yg tak kena sepak meja. 
dan yg paling tak patut, dia pernah dicederakan.

she said she has referred pejabat guaman syariah kinda thing, tapi depa tak layan sebab takde saksi, xde bukti. omg. the solution that lawyer gave - u have to get out from the house for 4 months berapa ari ntah, then baru boleh tuntut kat court kindathing. beb, keja sebumbung, rumah tu rumah myfren, belakang je umah parents dia. nak lari ke mana. kalo dia x dtg keja 4months sbb lari, sape nak sara dia dan anak dia.

omg. her husband is kinda parasit. 
dia kadang geram and ever cross in her mind that why that guy mcm kalut2 mintak dia dulu. nak kawen sbb apa? sbb umur dah lanjut, kawen sbb org kawen, sbb nafsu semata? tak sayang ke?
tak bersyukur punya orang..

kesian beb. nk suh dia sabar, mmg dah sabar la tu kan, 3 years.
i remember ceramah Prof Muhaya - org pompuan ni 2 benda je decision yg boleh mengubah hidup dia, the rest of her life. salah satunya "terima atau tak time kawen". once u pilih terima, u need to hadap baik buruk. talak is not on our hands, kalao dpt yg buat hal pastu tanak pulak lepaskan kita, what to do? yes dia akan tanggung kat sana nanti, di dunia yang fana ini camana kita yg nak hadap tu. depan org lain pijak semut tak mati, ko hingat org nk pcaya??


hangin pulak aku.

Allahu, semoga yg mempunyai masalah yg seperti ini dikuatkan hati.
Yang hidup helok sorg2 cam ahkak ni, semoga Allah jauhkan orang2 bermasalah seperti ini dalam hidup. Amminnn...